Hyldeblomst

Overalt gror der hyld og dermed er der åbnet op for alle slags opskrifter, hvor hyldeblomst indgår.
Hyldeblomst

Opskrifter med hyldeblomst

Hyldeblomst kan bruges til næsten alt slags mad og til drikke. Busken vokser vildt i Danmark og er meget udbredt. Den vokser snart sagt i ethvert buskat og bliver af mange betragtet som uønsket. Finder man den, kan den lige så godt gøre nytte – køkkenet.

Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo

Fra gammel tid blev den opfattet som nytteplante og blev i nordisk mytologi forbundet med gudinden Freja, der boede i hylden. Hylden beskyttede menneskene mod alverdens ulykker. Hvor man fjernede en hyld fra sit hus, skulle man plante et nyt. Hyldeblomstens symbolske forbindelse til frugtbarhedens gudinde Freja knytter hylden fint til dansk midsommer og traditionen med majstang.

Giftig druehyld

Giftig druehyld

Bemærk: Det er vigtigt at holde sig fra hyldens kusiner: Sommerhyld og druehyld. Druehyld er direkte giftig!

Den kendes dog let ved at blomsterne på almindelig hyld er hvide og sidder i flade skærme. Druehyld har gulgrønne blomster i april-maj, som sidder i små toppe.

Der er i princippet ingen grænser for brugen af hyldeblomst i mad. Den er rig på A- og C-vitaminer og tilfører maden både syrlighed og frugtsmag. Sammen med rigeligt sukker eller honning og syre er den glimrende i sommervarmen og kan gemmes til vinteren.

Hyldeblomstsaft

Det mest kendte er hyldebær i saft.

Se www.waldemarsro.dk.

Hyldeblomstsaft indgår i en lang række andre opskrifter. Derfor kan det være et godt sted at starte. Se www.arla.dk, hvor der er 30 gode opskrifter med hyldeblomstsaft.

Indbagt hyldeblomst

Se www.bobedre.dk.

Hyldeblomstsirup

Lækker til alle slags desserter og i salater.

Se www.aarstiderne.dk.

Hyldeblomstsuppe

Som en kold suppe med bær eller is:

Skyl skærmene meget grundigt i flere hold vand. Kom dem i en stor gryde el. lign. beholder med låg. Skyl citronerne og skær dem i skiver. Læg citronskiverne i gryden. Bland citronsyren med sukkeret, og opløs sukkeret i kogende vand. Hæld sukkerlagen over skærmene, læg låg på gryden og lad saften trække i køleskabet 4 dage. Si suppen. Server suppen kold med friske bær eller en flødeis.

Se www.dk-kogebogen.dk.

Gryderet med hyldeblomst

Til at marinerer og krydre en gryderet der simre langsomt

Se www.arla.dk.

Hyldeblomstkager

Også i kager:

Se www.arla.dk.

Skriv et svar

Læs mere