Til glæde for alle i boligafdelingen

Børglumparken er i princippet en helt almindelig almen boligafdeling i en typisk forstad i Danmark. Men en af de ting, som udmærker os er vores mange frivillige aktiviteter. Ikke igangsat udefra eller oppefra, men af os selv. Igennem de senest 10 år har en flok entusiastiske beboere i og udenfor bestyrelsen vedholdende forsøgt at skabe en boligafdeling med trivsel og sammenhold. Frugthaven er et af dem af de efterhånden mange initiativer.

Da bestyrelsen igangsatte sin strategiplan i 2012 var afdelingen allerede da nedslidt og derfor i gang med at blive renoveret for 19 millioner kroner. Socialt fungerede afdelingen fra slet til dårligt, så der var god anledning for bestyrelsen til at starte op på en frisk.

Hvorfor en have med gratis frugter?

Frisk var også ideen om at lave en frugthave – i Tjørring en forstad til Herning. Bagtanken var at skabe noget fælles, der umiddelbart kunne være til nytte for alle i afdelingen og vise, at det nytter noget at lave ting fællesskab. Frugter for free (dvs. gratis) kan enhver se nytten af, og succesen var derfor så at sige indbygget i selv projektet. Frugttræer kræver et minimum af vedligeholdelse. Det handler bare om at gå ud og plukke af træerne. Noget som alle, der har behovet eller lysten til det, benytter sig af nu.

Valg af frugttræer

Vi havde selv født ideen, og opgaven var derpå at komme med et udkast til haveplan. Vi konsulterede en af boligselskabets grønne medarbejdere Conni Sørensen, som kunne fortælle noget om den nødvendige afstand med træerne. Allerede med den information kunne vi lave en et udkast til haveplan for to plæner foran afdelingen ved Børglumvej.

Næste skridt var at finde de rette sorter, og hvilke frugter vi ønskede til frugthaven. Hurtigt kræsede vi om æbler, pærer og blommer. Der var lidt skepsis omkring især udsigten til overmodne blommer og problemer med sultne hvepse. Aftalen blev, at skulle der vise sig at komme problemer med nærgående hvepse, var løsningen ganske enkelt at fælde træerne og erstatte dem med andet. Forslaget blev vedtaget på et afdelingsmøde.

De sorter som blev udvalgt

 
 

Med hensyn til sorter var vi meget opsatte på at finde de frugttræer, som egnede sig bedst til områdets vejrlig. Tjørring ligger i Vestjylland, og haven er derfor også ret ofte udsat for en strid vestenvind. Området giver ikke rigtigt mulighed for afskærmning, så opgaven var at opsøge en planteskole, der havde specialiseret sig i netop de sorter, som kunne klare det. Samtidigt med, at frugterne fortsat skulle være interessante både at plukke og spise.

Vi har følgende fire æblesorter i frugthaven: 

  • Holsteiner Cox: Et godt spiseæble, der minder lidt om Cox Orange i smagen.
  • James Grieves: Middelstore og meget skinnende, røde æbler, der er meget saftige og har en sød smag.
  • Ananas æble: Sødt–saftigt smag, behagelig aroma. Frugtkød: Hvidt meget fast.
  • Ingrid Marie: Forfriskende syrligsød med karakteristisk aroma.


Af pærer ved vi der er tale om sorten Conference. Af blommer er der en blå og en gul blommesort. Begge velsmagende.

Frugthaven i dag

 
 

I de sæsoner, hvor frugttræerne undgår nattefrosten under blomstringen, vi bor i midten af Jylland, har vi gratis frugt i rigt mål. Vi høster både privat og til vores fællesspisning. Hvert år bliver det til alt lige fra æbleflæsk til æblekage. Der bliver spist blommer og lavet syltede pærer i stor stil. Og tanken er, at vi en dag vil forsøge os med en kagekonkurrence i høsten, hvor råvarerne selvfølgelig skal være frugterne fra vores egen frugthave.

Hvordan kommer du til frugthaven?

 
 
 

Frugthaven, som i virkeligheden er to frugthaver, ligger ud til Børglumvej i Tjørring. Hvis man vil smage på frugterne, er der modne frugter ind i august. Betingelsen er, at det er til eget brug og at det ikke generer beboernes udbytte fra haverne. I foråret står haverne i fuldt blomsterflor – ikke i så lang tid men ikke desto mindre et fantastisk syn.

Frugthaverne blev anlagt i efteråret 2014 og danner front ud mod Børglumvej.

Ideen kan bruges af alle og kan frit kopieres. Har du spørgsmål er du velkommen til at henvende dig til afdelingens formand, Torben Ringsø Jensen.

Billeder fra frugthaverne

Din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Emner

Nøgleord

Mere om