hver fredag Fællesspisning

Bliv en del af vores fællesspisning i Børglumparken – Fordele og Udfordringer

 

At spise sammen, at sidde omkring det samme bord og dele den samme mad skaber altid glæde og sammenhold

For mange kan det være en lettelse at mødes under afslappede former, og derved stille og roligt lære hinanden at kende. Måske knytte venskabsbånd. Der er fællesspisning lige sagen.

Næste fællesspisning

 

Fællesspisning i Børglumparken foregår hver fredag året rundt. Et frivilligt madhold tager sig af den nødvendige planlægning, indkøb, tilberedning og servering. Godt bistået af de, der har valgt af spise med. Vi hjælpes ad med at rydde op og gøre rent bagefter. 

Det er altid en stor succes med fællesspisning. Prisen for at spise med er overkommelig bare 25 kr. pr. kuvert. 10 kr. for børn indtil 12 år. Små børn indtil 3 år er med gratis.

Polsk talemåde

Hvis fisk skal smage godt, skal den svømme tre gange - i vand, smør, og vin

 

Fællesspisning er blevet populært i Danmark og folk samles i stigende grad for at nyde hinandens selskab og få noget godt at spise. Vi slipper for at sidde hjemme og spise alene. At spise sammen betyder også, at der er et tilbud om god, sund og velsmagende mad.

Sundt og varieret

De, der har behov for det, eller som aktivt vælger vores tilbud til, spiser både sund og varieret mad. Det sørger madholdene for. De beslutter, hvad der skal serveres og står for det praktiske. Andre kan komme med forslag og ideer, men det er madholdene, der beslutter. Det har vist sig at fungere fint.

Praktikerne

 

Der er omkring 130 beboere i Børglumparken. Ud af dem deltager op imod 10% i det praktiske omkring madlavning.

Fællesspisning bygger på frivillighed

Madholdene består af frivillige beboere i afdelingen. Hver uge efter fællesspisning beslutter vi, hvem der skal stå for madlavningen den næste gang og der er altid folk til opgaverne.

Sikkert fordi det også er en fin anledning til at hygge sig sammen med naboerne inden gæsterne dukker op. Over tid deltager rigtigt mange i det praktiske, og vi bliver hele tiden bedre til at samarbejde og til at lave mad til mange.

 

Opgaverne går hele tiden på skift. De fleste frivillige har typisk også andre forpligtelser, og det indretter vi os efter. Den eneste faste mand på jobbet er Arne Thomsen, der står for borddækningen.

Velkomst til nye beboere

 

Fællesspisning er et tilbud for alle. Som ny tilflytter i Børglumparken har vi indført, at man spiser gratis med første gang. Det tegner til at blive en populær ordning. Man får på den måde mulighed for at møde de nye naboer og kan lære afdelingen bedre at kende. Der er også andre aktiviteter, som man kan spørge ind til. Når først man er med til fællesspisning, er skridtet til at blande sig ofte nemmere at tage.

Deltagerne

 

Ud af de 130 beboere er vurderingen at ca. 1/3 deltager enten fast hver gang eller af og til.

 

Man kan vælge ikke at deltage, hvilket er helt ok. De fleste nyder dog den opmærksomhed de mødes med, når de inviteres og evt. deltager. 

De fleste kan godt lide at bo i et kvarter, hvor der sker meget, også selvom de ikke selv deltager. Blot det at hilse på naboerne i hverdagen opleves som noget positivt.

Hyld 6x4 1 - 1 - Børglumparken

Skovhavens Venner

Ordentlig mad til små penge

 

Det er vigtigt for os, at alle kan være med. Prisen holder vi nede ved at benytte os af ugens tilbud i butikkerne, fryse tingene ned, dyrke vores egne grøntsager og ved at undgå for meget madspild. Alene ved at vi er mange, der spiser med, gør det nemmere at holde prisen nede. Det er billigere per kuvert (og sjovere) at lave mad til 25 fremfor én.

At spise sammen har utallige fordele udover det åbenlyse, at man får noget lækkert at spise. Faktisk kan det være en fantastisk måde at fremme socialisering, fællesskab og trivsel på. Når man spiser sammen med andre, kan det skabe en følelse af samhørighed og tilhørsforhold, som kan være særligt vigtigt for folk, der bor i udsatte boligområder.

Fællesspisninger kan også være en mulighed for at lære nye mennesker at kende og opbygge relationer. Det kan være en fantastisk måde at få nye venner og styrke eksisterende venskaber på. Derudover kan fællesspisning give en pause fra hverdagens stress og jag, og give mulighed for at slappe af og nyde selskabet med andre.

spis sammen edited - 2 - Børglumparken

Familie og venner

En sjov ting, jeg har bemærket, er at det nærmest er en fast kendsgerning, at unge ikke gider at være sammen med ældre. Men faktisk viser det sig at forholde sig lige omvendt. Jeg har set, hvordan unge finder stor fornøjelse ved at opleve forældregenerationen på en helt anden måde, når de er med til fællesspisninger. Humor smitter virkelig! Og det viser sig, at når de først har oplevet denne form for fællesskab, så kommer de igen og igen. Det handler ikke kun om mad, det handler om at skabe et fællesskab, hvor alle føler sig velkomne og hvor der er plads til sjov og hygge.
 

Hvad der i starten tilbage i 2013 meget var en lukket fest, har ændret sig til, at dørene er nu åbne for alle med relation til afdelingen. Det kan være familie og venner, der med fællesspisning har mulighed for at komme indenfor. Beboerne bliver direkte opfordret til at invitere, hvis der er interesse for det. Det har vist sig at være en god ting for beboerne, at de kan dele deres hverdag og oplevelser med familien. 

Forlader man afdelingen, fordi man flytter ud, bevarer man typisk en forbindelse til Børglumparken. Her er Facebook en god ting.

 

Al vores fællesspisning foregår i Børglumparken i Tjørring udenfor Herning. Her har vi indrettet et hjemligt beboerhus på Børglumvej.

Hvis du er inspireret til at skabe fællesspisninger i din egen boligafdeling, kan du starte med at tage kontakt til beboerrepræsentationen eller andre frivillige i afdelingen for at planlægge en fællesspisning. Det kan være en god idé at sætte et tema for arrangementet eller bede folk om at medbringe en ret til at dele.

Du kan også overveje at invitere lokale kokke eller madbloggere til at deltage og give tips og tricks til at lave lækker mad. Dette kan også tilføje en ekstra dimension til fællesspisningen og skabe en unik oplevelse for deltagerne.

Kilde: Artiklen er udarbejdet af Torben Ringsø Jensen og godkendt af bestyrelsen for Børglumparken. Det er skrevet på grundlag af flere års erfaring med fællesspisning.

2 reaktioner

  1. HVAD skal man sige ?? til Børglumvejs hjemmeside ang. Fællesspisning og fortælle/vise den næste menu! På forsiden er menuen: medister og omme under Aktiviteter/Fællesspisning er der en menu: Burgerboller??
    Ved ikke lige hvad det er der sker med opdatering af vores hjemmeside

Din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *