Bæredygtighed er at leve af naturens frugter ikke at overleve på dens ressourcer

- Murray Gell-Mann

Urter fra området

 

Børglumparken ligger ved lige ved siden af eng og å. Med den nærhed følger gode muligheder for at sanke urter. Siden her viser de spiselige urter, der er at finde i gåafstand fra Børglumparken.

Herningsholm Å fra Børglumparken til Holstebrovej Herning

Sankeområde

 

Der hvor vi sanker, omfatter i princippet hele randzonen mellem Tjørring og det åbne land. Det betyder, at der også vil være urter, vi henter ved Fuglsang Sø og Gødstrup Sø-området. Muligt er også, at vi medtager Løvbakkerne.

Billedet viser et luftfoto af å-løbet fra Børglumparken helt til Holstebrovej mellem Tjørring og Herning. Her er også den lille Lund Mølle-skov med resterne fra den gamle vandmølle samt tilløbet.

 
 

Der er egetræer i området blandt andet i naturhegnet ved afdelingen og ud for skolen på Tjelevej. Normalt spiser man ikke agern på grund af den indhold af garvesyre. Den kan dog fjernes, og derved bliver agern en udmærket spise. Metode til fjernelse af garvesyren.

Mel lavet på agern kan anvendes i varm kakao og tilsættes til frikadellefarsen.

Modne agern
Modne agern
 

Dokumentation for at agern er blevet anvendt som menneskeføde tilbage i tiden finder man ganske tæt på Børglumparken i forbindelse med udgravningerne på Gilmosevej (pdf) i Tjørring

Bellis / tusindfryd
Bellis / tusindfryd
 

Bruges til pynt på især salat. Den findes overalt i plæner og ved stier. 

NB: Der må ikke være brugt sprøjtemidler.

Bellis smager ikke rigtigt af så meget. Bruges mest for pyntens skyld. Bør aldrig tilberedes eller koges. Selv om stænglerne også kan spises, er det i reglen kun blomsten, man anvender.

 

Er almindelig i området langs naturstien. Særlig der hvor der er meget kvælstof i jorden. 

I det tidlige forår fra marts måned og frem kan den sankes og bruges til pesto og til supper. Tilberedt smager den hen ad ristede nødder og usaltede popcorn med en krydret umami (vildmad.dk).

Stor Nælde (Urtica dioica)
Stor Nælde

Ingredienser

 
  • 75 g brændenældeskud
  • 2½ god rapsolie
  • 50 g ristede mandler
  • 50 g fast ost evt. parmesan
  • 1 fed hvidløg
  • 1 tsk salt
 

Brændenældepesto

 

Kun de friske, unge brændenælder høstes. Senere på sæsonen kan man dog bruge de yngre skud. 

I en skål skoldes den i 3 minutter. Mandlerne ristes på en tør pande, og det hele blændes. 

Spises på varm flüte og smager fantastisk!

Findes i afdelingen som hækplante, men er også flere steder i Lund Mølle-skoven. I det tidligste forår kan de lysegrønne, friske bøgeblade bruges i salater.

Dunhammer findes udbredt langs åen og de unge skud høster vi fra april til juni. Det der kan spises er marven. De smager af agurk, umoden melon og vandkastanje.

Marven skæres ud i tre til fire cm lange stykker og blancheres, grilles eller steges i smør eller olivenolie – gerne med ristede eller røgede nødder (vildmad.dk).

Dunhammer, bredbladet
Dunhammer, bredbladet
Almindelig fuglegræs (Stellaria media)
Almindelig fuglegræs

Fuglegræs

 

Fuglegræs er en spændende urt, som kan høstes året rundt. Eneste betingelse er det er frostfrit vejr. Altså hvis det er vinter en mild vinter. Den er endda meget almindelig både i haver og i vild natur.

Smagen minder om unge ærteskud og kan bruges i næsten alle typer retter. Brug den i salater i stedet for købte ærteskud eller drys den gavmildt over en suppe.

Hasselnødder

 

Hassel er et af de træer, som kommer i den kommende skovhave – se hvor i Den lange Skovhave i Tjørring.

Hasselnødder
Hasselnødder
Havtorn
Havtorn

Havtorn

 

Findes: Ved Fuglsang Sø.

 

Hindbær

Hindbær findes langs cykelstien under Holstebrovej og ved væksthuset i afdelingen.

Hindbær
Hindbær
Hybenrose
Hybenrose

Hybenrose

 

Findes: Ved Fuglsang Sø.

Marmelade På Hybenrose kan men både anvende blomsterbladene (hybenrose-eddike) og frugterne (marmelade).

Bruges til en spændende hybenrose-eddike.
Findes: Ved det gamle SFO og ganske få andre steder. Mest som den almindelige rynket hybenrose.

Hyldeblomst / hyldebær

 

Findes: Flere steder langs stien. Bruges til saft, sirup, nordisk kapers og simremad.
Blomsterne kan der laves saft og sirup af.
De umodne grønne bær kan man lave nordisk kapers eller fattigmands kapers. Grønne bær skal koges i minimum 20 min inden de anvendes. De modne bær egner sig fint til hyldebærsaft og hyldebærsuppe.

Hyldebær (modne)

Hyldeblomst ved Børglumparken i Tjørring
Hyldeblomst
Hyrdetaske
Hyrdetaske

Hyrdetaske

 

Den bruges både rå og tilberedt. Den har en smag af kål og sennep.

Hyrdetaske er meget udbredt i området og kan høstes lige fra april til november.

Brug den i salater og i gryderetter. Skal bare helst ikke tilberedes for længes. Det fjerner meget af smagen.

Kamille, vellugtende

 

Findes: Flere steder langs stien. Bruges til saft, sirup, nordisk kapers og simremad.
Blomsterne kan der laves saft og sirup af.
De umodne grønne bær kan man lave nordisk kapers eller fattigmands kapers. Grønne bær skal koges i minimum 20 min inden de anvendes. De modne bær egner sig fint til hyldebærsaft og hyldebærsuppe.

Hyldebær (modne)

Velduftende kamille
Velduftende kamille
 

Manna er frugterne fra elm, og dem høster man i april-maj samtidig med at elmetræerne springer ud. Manna smager al á hjertesalat ifølge vildmad.dk.

 Det smager fint frisk i en grøn salat – utilberedt. Tilsætter man det til en gryderet virker manna jævnende.

Martsviol

 

Man skal lede lidt efter dem, men de er der. De skal høstes i marts og april og kan bruge som de er – friske og meget aromatisk.

I det salte køkken passer de til fisk og skalddyr. I det søde køkken bruges de især til fede desserter.

Martsviol / stedmoderblomst
Martsviol
Mælkebøtte
Mælkebøtte

Mælkebøtte

 

Tekst

 
 

Ramsløg

Ramsløg findes i mange danske skove og parker – dog sjældent i Vestjylland, skriver vildmad.dk – arh, det passer ikke helt! 😜Der er ramsløg tæt afdelingen, og denne gang holder vi findstedet skjult. Der er ikke så meget af den, og der må meget gerne nå at komme meget mere.

Ramsløg
Ramsløg
Rød tvetand (Lamium purpureum)
Rød Tvetand

Rød tvetand

 

Kan spises både rå og tilberedt. Smager af radise og rodfrugt. Når den tilberedes, får den en smag af umami.

 

Rødkløver

 

Der findes flere forskellige kløverplanter. Bedst til mad er nok rødkløver.

Rødkløver skal ikke opvarmes, men bruges ovenpå retter eller på mælkeprodukter som drys.

Rødkløver indeholder blåsyre, så spis ikke for meget.
Rødkløver
Rødkløver
Rønnebær
Rønnebær

Rønnebær

 

På rønnetræet kan bærrene blive til rønnebærgele eller bruges i en krydresnap. Rønnebær skal fryses inden man anvender dem. I afdelingen er der akselrøn, som ikke er særlig anvendelig, da de er mere melet.

 
 

Sankthansurt

 

Finder man både i naturen og i private haver. Bladene har en smag, der minder lidt om ærter. De er saftige og kan bruges i salater, men ikke i for store mængder.

Sankthansurt
Sankthansurt
Skovsyre rød
Skovsyre rød

Skovsyre

 

Tekst

Skvalderkål

Kender alle haveejere! Den har en karakteristisk duft og smag som egner sig fint i frikadeller eller til en pesto.

Skvalderkål
Skvalderkål
Spansk kørvel
Spansk kørvel

Spansk kørvel

 

Tekst

Syren

 

Tekst

Syren
Syren
Tidsel
Tidsel

Tidsel

 

Tekst

 

Vandkarse

En rigtig sjov urt, som faktisk smager af karse og ifølge Vild Mad af sennep. Den kan derfor fint passe til en æggemad i sommervarmen.

Vandkarse
Vandkarse
Glat vejbred
Glat vejbred

Vejbred, glat

 

Tekst

 

Æble

 

Tekst

Æbler i frugthaven
Æbler i frugthaven

Din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.