Bæredygtighed er at leve af naturens frugter ikke at overleve på dens ressourcer
- Murray Gell-Mann
Urter fra området
Børglumparken ligger ved lige ved siden af eng og å. Med den nærhed følger gode muligheder for at sanke urter. Siden her viser de spiselige urter, der er at finde i gåafstand fra Børglumparken.
Herningsholm Å fra Børglumparken til Holstebrovej Herning
Sankeområde
Der hvor vi sanker, omfatter i princippet hele randzonen mellem Tjørring og det åbne land. Det betyder, at der også vil være urter, vi henter ved Fuglsang Sø og Gødstrup Sø-området. Muligt er også, at vi medtager Løvbakkerne.
Billedet viser et luftfoto af å-løbet fra Børglumparken helt til Holstebrovej mellem Tjørring og Herning. Her er også den lille Lund Mølle-skov med resterne fra den gamle vandmølle samt tilløbet.
Der er egetræer i området blandt andet i naturhegnet ved afdelingen og ud for skolen på Tjelevej. Normalt spiser man ikke agern på grund af den indhold af garvesyre. Den kan dog fjernes, og derved bliver agern en udmærket spise. Metode til fjernelse af garvesyren.
Mel lavet på agern kan anvendes i varm kakao og tilsættes til frikadellefarsen.
Dokumentation for at agern er blevet anvendt som menneskeføde tilbage i tiden finder man ganske tæt på Børglumparken i forbindelse med udgravningerne på Gilmosevej (pdf) i Tjørring
Bruges til pynt på især salat. Den findes overalt i plæner og ved stier.
NB: Der må ikke være brugt sprøjtemidler.
Bellis smager ikke rigtigt af så meget. Bruges mest for pyntens skyld. Bør aldrig tilberedes eller koges. Selv om stænglerne også kan spises, er det i reglen kun blomsten, man anvender.
Er almindelig i området langs naturstien. Særlig der hvor der er meget kvælstof i jorden.
I det tidlige forår fra marts måned og frem kan den sankes og bruges til pesto og til supper. Tilberedt smager den hen ad ristede nødder og usaltede popcorn med en krydret umami (vildmad.dk).
Ingredienser
- 75 g brændenældeskud
- 2½ god rapsolie
- 50 g ristede mandler
- 50 g fast ost evt. parmesan
- 1 fed hvidløg
- 1 tsk salt
Brændenældepesto
Kun de friske, unge brændenælder høstes. Senere på sæsonen kan man dog bruge de yngre skud.
I en skål skoldes den i 3 minutter. Mandlerne ristes på en tør pande, og det hele blændes.
Spises på varm flüte og smager fantastisk!
Findes i afdelingen som hækplante, men er også flere steder i Lund Mølle-skoven. I det tidligste forår kan de lysegrønne, friske bøgeblade bruges i salater.
Dunhammer findes udbredt langs åen og de unge skud høster vi fra april til juni. Det der kan spises er marven. De smager af agurk, umoden melon og vandkastanje.
Marven skæres ud i tre til fire cm lange stykker og blancheres, grilles eller steges i smør eller olivenolie – gerne med ristede eller røgede nødder (vildmad.dk).
Fuglegræs
Fuglegræs er en spændende urt, som kan høstes året rundt. Eneste betingelse er det er frostfrit vejr. Altså hvis det er vinter en mild vinter. Den er endda meget almindelig både i haver og i vild natur.
Smagen minder om unge ærteskud og kan bruges i næsten alle typer retter. Brug den i salater i stedet for købte ærteskud eller drys den gavmildt over en suppe.
Hasselnødder
Hassel er et af de træer, som kommer i den kommende skovhave – se hvor i Den lange Skovhave i Tjørring.
Hyldeblomst / hyldebær
Findes: Flere steder langs stien. Bruges til saft, sirup, nordisk kapers og simremad.
Blomsterne kan der laves saft og sirup af.
De umodne grønne bær kan man lave nordisk kapers eller fattigmands kapers. Grønne bær skal koges i minimum 20 min inden de anvendes. De modne bær egner sig fint til hyldebærsaft og hyldebærsuppe.
Hyldebær (modne)
Kamille, vellugtende
Findes: Flere steder langs stien. Bruges til saft, sirup, nordisk kapers og simremad.
Blomsterne kan der laves saft og sirup af.
De umodne grønne bær kan man lave nordisk kapers eller fattigmands kapers. Grønne bær skal koges i minimum 20 min inden de anvendes. De modne bær egner sig fint til hyldebærsaft og hyldebærsuppe.
Hyldebær (modne)
Manna er frugterne fra elm, og dem høster man i april-maj samtidig med at elmetræerne springer ud. Manna smager al á hjertesalat ifølge vildmad.dk.
Ramsløg
Ramsløg findes i mange danske skove og parker – dog sjældent i Vestjylland, skriver vildmad.dk – arh, det passer ikke helt! 😜Der er ramsløg tæt afdelingen, og denne gang holder vi findstedet skjult. Der er ikke så meget af den, og der må meget gerne nå at komme meget mere.