Sankthansurt

Hyld 6x4 1 - 1 - Børglumparken

Skovhavens Venner

Sankthansurt, også kendt som Hypericum perforatum eller perikon, er en flerårig urt, der er hjemmehørende i Europa, Nordafrika og Vestasien. Den er kendt for sine medicinske egenskaber og bruges også i madlavning på grund af sin karakteristiske smag.

Sankthansurt har smalle, elliptiske blade, der er modstående og punkteret med små oliekanaler, hvilket giver planten sit latinske navn “perforatum.” Bladene er grågrønne og har små gennemsigtige prikker, der kan ses, når man holder dem op mod lyset.

Urten blomstrer om sommeren og har smukke, gule blomster med fem kronblade. Disse blomster er rigt på nektar og tiltrækker bier og sommerfugle.

Sankthansurt er kendt for sine medicinske egenskaber og er blevet brugt traditionelt som et naturmiddel til forskellige formål. Den menes at have beroligende egenskaber og kan bruges til at lindre milde til moderate depressive symptomer. Desuden har den også antiinflammatoriske og helende egenskaber.

I madlavning bruges sankthansurt ofte som en smagsgiver og tilfører retter en let citrus- og krydret nuance. Den kan bruges i friske eller tørrede form og passer godt til fisk, salater, saucer og supper. I den nordiske madlavning bruges sankthansurt ofte i forbindelse med laks og andre fiskeretter.

Det er vigtigt at bemærke, at hvis du vil bruge sankthansurt til madlavning eller medicinske formål, bør du konsultere en ekspert eller sundhedspersonale for at sikre korrekt brug og dosering, da urten kan interagere med visse medicin og have kontraindikationer for visse tilstande.

Sankthansurt

Sankthansurtstærte med laks og rygeost

Ingredienser

Til tærtebunden

 • 200 g hvedemel
 • 100 g smør, koldt og skåret i tern
 • 1 æg
 • 1 spsk koldt vand
 • Salt og peber efter smag

 

Til fyldet

 • 200 g frisk sankthansurt, grofthakket
 • 200 g røget laks, skåret i strimler
 • 150 g rygeost
 • 3 æg
 • 100 ml mælk
 • 1 lille løg, finthakket
 • Salt og peber efter smag
 • Frisk dild til pynt

Fremgangsmåde

 1. Forvarm ovnen til 180 °C.

 2. Tilbered tærtebunden ved at blande hvedemel, smør, æg, vand, salt og peber i en skål. Ælt blandingen, indtil dejen samler sig. Pak dejen ind i plastfolie og læg den på køl i cirka 30 minutter.

 3. Rul dejen ud på et meldrysset bord og beklæd en tærteform med dejen. Prikk bunden med en gaffel og bag den i ovnen i cirka 10-12 minutter, indtil den er let gylden. Tag tærtebunden ud af ovnen og lad den køle af.

 4. Imens tærtebunden køler af, kan du forberede fyldet. I en skål skal du blande sankthansurt, laks, rygeost, æg, mælk, løg, salt og peber. Rør det godt sammen, indtil det er ensartet.

 5. Hæld fyldet i den forbagte tærtebund og jævn det ud med en ske.

 6. Bag tærten i ovnen i cirka 25-30 minutter, indtil fyldet er fast og let gyldent på toppen.

 7. Tag tærten ud af ovnen og lad den hvile i et par minutter. Pynt den med frisk dild inden servering.

Server denne sankthansurtstærte som en lækker frokostret eller let aftensmad. Den passer godt sammen med en frisk grøn salat og et glas kold hvidvin. Nyd den nordiske smag af sankthansurt og laks i denne herlige tærte!

Din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Emner

Nøgleord

Mere om