Ramsløg (Allium ursinum) er en vild plante, der vokser i skove og skovkanter i den nordlige del af Europa, herunder Norden. Den er også kendt under navne som vild hvidløg, bjørneknofedt og skovhvidløg.

I de nordiske lande, hvor ramsløg er udbredt, har planten en lang tradition i folkekundskaben. Den blev brugt som en forårsurt, der skulle rense kroppen og give energi efter en lang vinter. Den blev også betragtet som beskyttende og blev hængt op i husene for at holde onde ånder væk.

Ramsløg har lysegrønne blade, der minder om liljer eller liljekonvaller. Bladene er aflange og har en karakteristisk hvid midternerve. Planten har også hvide blomster, der blomstrer om foråret.

Ramsløg har en kraftig og aromatisk duft, der minder om hvidløg. Smagen er mildere end hvidløg og har noter af løg og forårsløg. Bladene er bedst at høste tidligt på foråret, inden planten blomstrer, da smagen bliver mere intens senere.

Ramsløg er ikke kun velsmagende, men også sundt. De er en kilde til vitaminer, mineraler og antioxidanter. De siges at have antimikrobielle og antiinflammatoriske egenskaber samt at kunne bidrage til at sænke blodtrykket og forbedre fordøjelsen.

Steder

Ramsløg kan sankes nogle få steder i den lille skov ved Sdr. Lundgård, men det er vigtigt at være forsigtig og have viden om korrekt identifikation for at undgå at forveksle dem med giftige planter som liljekonvalj eller liljer. 

De kan bruges i en bred vifte af retter, herunder salater, pesto, supper, omeletter og meget mere. Bladene kan spises rå eller tilberedt, og blomsterne kan også bruges som dekoration eller spises som en delikatesse.

For naturens skyld, lad altid det meste blive tilbage!

Opskrift på forret med ramsløg

Ingredienser

  • 100 g friske ramsløgblade
  • 200 g friske blandet salat (f.eks. ruccola, spinat, eller andet efter eget valg)
  • 1 rødløg, skåret i tynde skiver
  • 100 g friske hindbær
  • 100 g frisk fetaost, smuldret
  • 50 g valnødder, grofthakket
  • Saft af 1 citron
  • 2 spsk ekstra jomfruolivenolie
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

1. Skyl og tør ramsløgbladene forsigtigt. Pluk dem i mindre stykker og læg dem i en stor salatskål. 

2. Tilføj den friske blandet salat til skålen med ramsløg.

3. Tilsæt skiver af rødløg, friske hindbær, smuldret fetaost og grofthakkede valnødder til salatskålen.

4. Dressing: I en separat skål, pisk citronsaft, ekstra jomfruolivenolie, salt og peber sammen for at lave dressingen.

5. Hæld dressingen over salaten og vend det forsigtigt, så alle ingredienserne bliver godt blandet og dækket af dressingen.

6. Smag til med ekstra salt og peber, hvis nødvendigt.

7. Server salaten straks som en forret eller som en del af en større måltid.

Andre websites

I Danmark findes der nogle få hjemmesider, som specifikt beskæftiger sig med det at sanke, og som giver god inspiration til at komme i gang:

Din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Emner

Nøgleord

Mere om