Hybenrose

Hybenrose kan bruges i en lang række opskrifter. Blomsterne kan bruges til kryddereddike, som kan anvendes i salater og på kød. Frugterne kan spises rå eller kogt ned til sirup eller marmelade, eller i bagværk.
hybenrose-2019

Opskrift på rynket rose-eddike

Sæson: juni og juli
Findested: almindelig på sandet og magre jorde i fuld sol.

Planten er oprindeligt en invasiv buskplante og findes i dag overalt i Danmark. Den spreder sig nemt, hvor den ikke holdes tilbage. Blomsterne er gerne hvid-gullige, pink eller rosa. Både blomsterne og frugterne er spiselige.

Hyben er de orange, højrøde, brune eller sorte frugter fra en af ca. 10 arter af vilde roser, hvoraf langt den almindeligste er Rynket Rose (Rosa rugosa). Frugterne indeholder store mængder C-vitamin, A-vitamin og kalcium.

Hvor finder du hybenrose i området?

Langs naturstien er der hybenbuske ved Bakkebo Syd. Spørg evt., om det er ok at bruge af buskene. Der er mange af dem, så mon ikke det går.

Rose-edikke er for de allerfleste en ganske ukendt ingrediens, men kan laves af alle uden forudsætninger overhovedet. Opskriften her er hentet fra www.vildmad.dk.

Rose-eddike i glas

Ingredienser til rynket rose-eddike

  • ½ liter lys eddike – eksempelvis hvidvinseddike
  • 50 gram kronblade fra rynket rose (eller andre hybenroser eller hyldeblomster)

Du skal bruge

  • En tætlukket beholder

Sådan gør du

Blomsterne plukker man forsigtigt af, så frugterne står tilbage og kan vokse sig modne. Se nedenfor om andre anvendelser.

Put blomsterbladene i dit sylteglas og fyld op med den lyse eddike. Luk glasset grundigt til. Eddiken kan anvendes efter minimum to måneder. Styrken topper efter et år (12 måneder).

Tips

Skriv på mærkatet, hvornår eddiken er lavet og dato for første anvendelse. Så glemmer du det ikke.

Brug bladene som pynt til salater eller andet. Eddiken kan bruges i dressinger eller til tilsmagning. Blomsterne kan endvidere tørres og bruges på et utal af retter.

Hybenrose 1

Anvendelse af frugterne fra Rynket Rose

Det er først og fremmest hyben (frugterne) fra Rynket Rose eller hybenrose, der anvendes til syltning og fremstilling af gele, saft, suppe og te.

Udhul frugterne med en teske og smid kernerne ud. De kan få det til at klø på huden, så brug handsker, når du håndterer dem. De udhulede skaller og det yderste lag frugtkød kan du spise rå eller koge til sirup eller marmelade, gerne sammen med rabarber eller æble, eller du kan bruge dem i muffins med rosiner.

Anvendelse af de grønne blade

Bladene kan anvendes rå som duftende pynt på maden, eksempelvis i salater og bær-desserter.

Følg i kommende artikler om mad fra naturen.

Skriv et svar

Luk menu