Vi fejrer lyset, naturen og den danske sommer

Midsommerfest 2023

Vi inviterer alle til at fejre midsommeren på en helt særlig måde i vores boligforening! Siden 2019 har vi fejret midsommeren uden sankthansbål, men ved at rejse en smuk majstang og afslutte dagen med fællesspisning. Sæt allerede nu kryds i kalenderen for lørdag den 24. juni, hvor festlighederne finder sted fra kl. 10.00 formiddag til kl. 22.00 aften.

Vi ser frem til en dag fyldt med samvær og fejring af sommeren. Så sæt kryds i kalenderen og lad os sammen skabe en uforglemmelig midsommerfest!

Kontakt os hvis du vil deltage i det praktiske

Tlf. 22 73 11 58

Ingen fest uden frivillige hænder

Bliv frivillig til vores Midsommerfest! Vi har brug for hjælp til dekoration af majstang, grill og mange andre praktiske opgaver

Vores begivenhed har brug for frivillige! Hjælp os med at skabe en uforglemmelig oplevelse. Uden frivillige hænder kan vi ikke dekorere, arrangere musik og dans, rejse majstangen eller servere mad. Vær en del af fællesskabet og gør det praktiske nemmere. 

Tilmeld dig som frivillig.

Nødvendig med tilmelding

Som noget nyt i år har vi forhåndstilmelding til festen. Det skal sikre en mere smidig planlægning og gøre det nemmere for os  at forberede dagen.

Husk at tilmelde dig i god tid. Ekstra vigtigt for de der skal hjælpe til med det praktiske.

Alle detaljerne  kommer ud senere i indbydelsen.

Fælles om pyntning af majstangen

 

I Sverige afholdes midsommerfesten altid på en fredag og er Sveriges vigtigste højtid næst efter jul. Om fredagen fester svenskerne og om lørdagen holder alle fri og er officiel helligdag. I mange lande afholder man midsommerfest i pinsen. I Sverige falder midsommerfesten fredagen i ugen mellem 20-26. juni. Ikke altid den 23. juni som i Danmark.

 

Majstangen kan have
mange forskellige
udformninger

Dagens forløb

 

I en traditionel midsommerfest med majstang indgår både danse, sange og spisning. Det er en fest for børn og voksne og i reglen afholdes der forskellige lege eller konkurrencer i forbindelsen med den. Den strækker sig fra formiddag til den årle morgen. Man samles om at fremstille majstangen, rejser den og danser omkring stangen. Jordbær er en fast ingrediens mange steder. Ellers er der senere på eftermiddagen gang i grillen og der drikkes selvfølgelig rigeligt med snaps til.

De udholdende fortsætter festen til langt ud i den lyse nat med dans og musik. Dagen derpå, som i Sverige er en lørdag, sover man ud.

 

Fremstilling af majstangen

Selve udsmykningen af majstagen er typisk en fælles opgave for de frivillige og forbindes med god musik og indtagelse af kaffe og kage om formiddagen. I videoen nedenfor er en meget instruktiv vejledning i hvordan man gør eller kan gøre.

 

Som man gør i Sverige

 

Du skal bruge

 
  • Pæl på minimum 5 meter
  • Frisk bøgeløv og grene til krans
  • Hammer og søm (100 stk. ½”)
  • Ståltråd
  • Hvidt og rødt bånd
  • Blomster
  • Et pælebor
  • Mukkert og trækiler samt
  • Frivillige til opgaven
 

Organisering

 

Midsommerfester med majstang er i Danmark traditionelt blev afholdt på ude landet i mindre landsbyer. Under lidt forskellige navne. Mest kendt er Sommer i By, som ikke nødvendigvis var en fejring af midsommeren. Den kunne sagtens foregå senere på sommeren. Nogle steder var det samtidigt en høstfest eller -gilde. 

 

By var hele forløbet nøje fastlagt. Opført nærmest som et teaterstykke, hvor det var fuldt accepteret denne ene dag at gøre grin med øvrigheden, herremanden eller greven. Men også hvor man tillod sig at grine sammen af sig selv.

Historisk

 

Majfesterne var ofte livlige og ganske løsslupne med indtagelse af spiritus og dans til den lyse morgen. Som i dag blev den tids fælles aktiviteter opretholdt af de lokale ildsjæle i landsbyen. En midsommerfest krævede store menneskelige og økonomiske ressourcer. Det var derfor vigtigt, at hele landsbyen var involveret og at mange bidrog aktivt til festen. Første del af festen, efter at majstangen var rejst, bestod i, at deltagerne udklædt gik fra gård til gård for indsamle, det der senere skulle indgå i festen herunder den fælles spisning.

Midsommerfesten med majstang var også en fejring af stereotyperne. Piger og ungkarle var naturligvis udklædt i fineste puds, og blev ført frem ved festen som landsbyens pryd. Byens ældste havde deres plads. I det hele taget blev der skruet op for fællesskabet og alles rolle i det store naturens kredsløb. 

Din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Emner

Nøgleord

Mere om