Du danske sommer, jeg elsker dig, skønt du så ofte har sveget mig

- Thøger Larsen

Midsommersange

Midsommermelodier og sange

 
 

I forbindelse med vores midsommerfest synger vi, og vi danser om majstangen. Normalt tænker vi på Holger Drachmanns Midsommervise (1885). Den blev til i en tid, hvor nederlaget i 1864 ikke lå så langt borte, og hvor Danmark søgte styrke og sammenhold. Derfor blev det nationale og Danmark en varm sag i sangen. Kristendom og kristen tro vejede tungt ved højtider og Holger Drachmanns Midsommervise kom derfor meget til at dreje sig om det nationale og religionen i forbindelse med midsommerfejringen. 

Johannes V. Jensen var ikke stemt sådan. Han kredsede mere om årets gang og højsommeren som et højdepunkt og vendepunkt. Han ønskede den oprindelige midsommerfest genfødt som en solhvervsfest. For ham var midsommer en påmindelse om, at sommer kommer, og sommer lakker (Sommersolhvervssang, 1936).

Erstatningen af Sankthansfesten til fordel for den oprindelige fejring af solhverv og midsommer er en erkendelse af vigtigheden af naturens kredsløb og vores stærke afhængighed af samme. Majstang og midsommerfest er ikke en underkendelse af vores fælles nationale arv og de kristne værdier, men en frigørelse fra det snævert nationale, og en tro på livet og naturens livgivende kraft. Vi er alle i samme båd.

Udvalget af midsommersange er foretaget i det lys. Midsommerfesten er en fejring af livet, glæden ved samme og hyldest til solen, varmen og naturens frugtbarhed.

 

Med midsommer følger højsommer

Sommer i Danmark følges af høst, og høsten afhænger af sol og varme. Fejring af den danske sommer passer fint sammen med sange om sol og varme. I coronaåret 2021 havde Børglumparken rig mulighed for at stifte bekendtskab med sange om den danske sommer. Bente Bliksted, korleder besøgte afdelingen med danske sange i kufferten herunder sange om midsommer.

Forberedelserne

En midsommerfest kræver forberedelser, mange forberedelser. Vi bruger at sætte gang i musikken. Det sikrer en god stemning, og med kaffe og kage er det en smal sag at trække folk til.

Rund om majstangen

Højdepunktet er dansen omkring majstangen. Med eller uden børn har det vist sig at være ekstra festligt, at det sker til børnesange eller i det mindste som både er sangbare og noget de fleste kan udenad.

I pausen

 

Efter dansen om majstangen vil der være tid til at slappe af. Nogen vil allerede være i gang med at forberede næste afdeling af festen. De der er tilbage kan lytte til.

I mellemtiden

3 Videoer

Til solnedgang

 

Midsommerfesten fortsætter til solnedgang og her samles vi på festpladsen og nyder den sidste sol.

Afslutningen på det hele

1 Videoer

Din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Emner

Nøgleord

Mere om