Steen Krarup Jensen

Et land med højt til loftet, plads for alle
Man kan falde, men må gerne være med alligevel

Skulpturhave

Steen-Krarup-Jensen-portræt
Steen Krarup Jensen (f. 1950)

Steen Krarup Jensen

Kunstner, opfinder og tekstforfatter

Ved indvielsen af Børglumparken i 1989 skulle der indgå rigtig kunst i afdelingen. I lov om almene boliger var der en regel om, at der altid skulle afsættes et minimum af anlægsudgifterne til indkøb af kunst. Det var født af en idé om, at kunst gavnede beboernes almindelige trivsel. Kunst var et gode. I Børglumparken blev det kunstneren Steen Krarup Jensen, der kom til at levere.

Steen Krarup Jensen var udgået fra Det Kongelige Danske Kunstakademi som uddannet billedhugger i 1978.

Figur i sort granit, Steen Krarup Jensen (1989)
Figur af sort granit

Kunst- og kulturgruppen Syntese

 

Steen var en del af kunst og kulturgruppen Syntese, som han dannede sammen med Flemming Vincent og Per Johan Svendsen i 1983. 

Fra begyndelsen af 1980’erne til midten af 1990’erne var han med til at definere den danske kunstscene. Blandt andet ved en række opsigtsvækkende samfundskritiske aktioner. I 1981 sprængte han en skulptur i luften med dynamit i protest imod kunstnerne vilkår. Steen var med til at starte Danske Billedkunstneres Fagforening

En skulderskade tvang senere Steen Krarup Jensen til at skifte spor. Han begyndte som poet, multikunstner og samfundsrevser.

Nu senest dette forår (2022) er Steen Krarup Jensen gået i gang med at arbejde med skulpturer igen.
Steen Krarup Jensen figur 1989 01 - 1 - Børglumparken
Hjerte i rød granit

Numse eller Annes røv!

 

Steen Krarup Jensen leverede i alt fem værker til Børglumparken, og da de skulle leveres, deltog han sammen med boligselskabet direktør, Tage Andersen og det meste af organisationsbestyrelsen, herunder Dagny Møller Pedersen.

Værkerne bestod af i alt fem figurer i forskelligt farvet granit med titlen Aflejringer fra Fritiden.

Dagny var ikke helt tilfreds med især et af værkerne en rød hjerteformet figur. Hun mente, at figuren lidt for meget lignede en numse.

Dagny spurgte kunstneren, om ikke man kunne nøjes med de fire, dvs. med et passende nedslag i prisen? Værkerne var selvfølgelig både købt og leveret, så det måtte Steen Krarup Jensen afvise.

Anekdotisk: Numse eller Annes røv er en kendt skulptur af Steen Krarup Jensen. Denne skulptur er en del af hans værker i Børglumparken i Herning. Den blev skabt som en del af en række humoristiske og lidt provokerende værker, der udfordrer beskuerens opfattelse af kunst og æstetik.

Steen Krarup Jensen figur 1989 06 - 2 - Børglumparken
Spiral i sort granit

Skulptur- og gårdhave

Hjertet er i dag placeret i terrænet ved afdelingens væksthus i det sydvestlige hjørne. Cirka samme sted, som det blev sat dengang i 1989. Skulpturen bliver ofte omtalt som Annes røv! Numsen forblev altså i afdelingen.

 

Anderledes forholder det sig med resten af værkerne. Oprindeligt blev de fordelt rundt om i afdelingen. På plænerne og i skrænterne. Det blev der lavet om på i 2014.

Planer om at anlægge to nye frugthaver og renoveringen af øverste gård betød, at der skulle findes en ny placering. Spiralen i sort granit var også med tiden begyndt at synke og vælte om på siden. Flere af de andre figurer var ikke længere videre synlige på grund af beplantning.

Afdelingens bestyrelse fandt derfor på at samle figurerne til en ny skulpturhave. Herved blev de mere synlige, og det at de kunne ses i deres sammenhæng, gav god mening. Kun hjertet blev cirka, hvor det var.

Alle kan i dag besøge afdelingen og se figurerne. Øverste gård bliver desuden brugt til afdelingens fælles arrangementer og til afslapning.

Steen Krarup Jensen figur 1989 04 - 3 - Børglumparken
Fantasidyr i sort granit

Asfaltofonen - the singing highway

 

Steen fortsatte med at gøre sig bemærket. 

Sammen med vennen Jacob Freud-Magnus opfandt han i 1995 asfaltofonen. En teknik, som udnytter den lyd, der fremkommer, når biler kører henover rumlestriber på vejen. De to opfindere fandt på at variere afstanden mellem knopperne på en måde, så der fremkom en genkendelig melodi. Lyden, som forplanter sig til føreren af bilen, skærper opmærksomheden på en evt. fare. 

Princippet er efterfølgende blevet videreudviklet og bliver i dag anvendt i en række lande som Sydkorea, USA og Japan. Route 66 har strækninger med musik i vejbanen, hvor den afspiller America The Beautiful.

Naturlegepladser

 

Danske skovbørnehaver bygger på mange af de samme ideer som de naturlegepladser, Steen Krarup Jensen og arkitekt Jens Hougaard Nielsen udviklede i 1990’erne og for det arbejde vandt Friluftsrådets prisopgave i 1997.

Naturlegepladser er i dag blevet kommercialiseret og sælges langt ud over Danmarks grænser. Også Børglumparken har taget ideerne til sig. Afdelingens bestyrelse er netop (juli 2022) ved at anskaffe solsejl, hvor stolperne bliver af det bæredygtige materiale robinietræ. Helt i samme ånd som en naturlegeplads.

Ny nationalsang

 
 

Steen Krarup Jensen slog på en måde først rigtigt igennem folkeligt, da han sammen med Jacob Freud-Magnus skrev og komponerede Et lille land og midt i verden. Spil Dansk Dagen havde udskrevet en konkurrence om at skrive en ny nationalsang for Danmark. I 2007 blev den kåret som årets danske sang.

Sangen bliver i dag sunget som fællessang over alt i landet på skoler, efterskoler, gymnasier og højskoler. Sangen har sin egen hjemmeside, hvor man kan høre den i forskellige indspilninger. På nettet finder man også en fra Mariehaven med Helge Engelbrech.

Et lille land og lige midt i verden

 

Et lille land og lige midt i verden.
En lille plet til leg og liv og lyst.
Et lille land med bløde grønne bakker, folk, der snakker,
og med mange kilometer skumklædt kyst. 

Et åbent landskab, rum til fantasier,
og mer’ man må, end man skal passe på.
Her gror, i ly for verdens stride strømme, lette drømme.
Katastroferne har været få og små.

Det blæser tit, men oftest milde vinde,
kun sjældent går en storm til marv og ben.
Vi har ej gamle, tunge ting at hævne, blot en evne
til at brokke os, hvis våren er lidt sen.

Et morsomt land på ganske mange måder.
Ja, vi har altid nok at grine af.
Selv svære, dybe spørgsmål og debatter tåler latter,
blot man husker, man skal både gi’ og ta’.

Et frodigt land, som mange folk besøgte,
og nogle blev, mens andre rejste ud,
hvor alle ved, at de, du ikke kender, kan bli’ venner,
når du bare ikke stiller dem for skud.

Et land hvor ingen magt står helt alene,
for ingen klarer alting, altid, selv.
Et land med højt til loftet, plads for alle. Man kan falde,
men må gerne være med alligevel.

Et lille land med bittesmå problemer,
hvor livet er så let, når det er lyst.
Et lille land med sommerlune nætter, som besætter,
så man knap kan sove, selv når der er tyst.

Din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Emner

Nøgleord

Mere om