Havedagbog 2019

Beboernes haveprojekter

Væksthus og egetræet i panorama ned mod engen

Beboerne i Børglumparken driver og vedligeholder selv en urtehave, to frugthaver, blomsterkasser, en grøntsagshave samt væksthus omgivet af en blomsterhave og køkkenhave. Vi går meget op i, at det skal være så hyggeligt som muligt for alle beboerne. Have og hygge (bogstav-)rimer. De grøntsager, urter og frugter vi høster bruger vi til maden, når vi afholder fællesspisning.

Frugthaven

Frugthaven består af i alt 12 frugttræer. 2 pæretræer, 2 blommetræer samt 8 æbletræer af forskellig sort. Frugttræerne er placeret på to de plæner ud mod Børglumvej.

Marts: Foråret i Børglumparken begyndte i marts måned med at vores grønne folk beskar alle frugttræerne. Hensigten er at det skal være muligt, ligesom i en rigtig frugtplantage, at nå frugterne også på de yderste grene.

Juli: Frosten i det tidlige forår har vist sig ikke at have været så hård ved frugttræerne som ventet. Der er kommet mange både æbler, blommer og pærer. Især høsten i øverste have tegner godt.

Frugtræerne i øverste have
Øverste frugthave

Stilkegen plantet ned mod naturstien

9. maj: Parkafdelingen indkalder en anlægsgartner til at forberede og plante det, der om lang tid skal blive til ‘det store egetræ’ ned mod engen. Sammen med væksthuset skal egetræet udgøre Børglumparkens signatur eller kendemærke for udefra kommende.

Havedag i maj

15. og 19. maj: Fælles havedag hvor alle der har interesse for have og har mulighed for det møde op kommer. Varmen var forsinket i år og frugttræerne har sandsynligvis fået frost.

På de 2 havedage deltager op imod et dusin i selve havearbejdet. Der vælger at afholde ikke et men 2 havedage for at flere skal have mulighed for at dukke op. For nye beboere er det fint anledning til at lære afdelingen at kende. Jerry, som godt nok er en gammel kending er med sammen med Rune, barnebarn til Viktor Lysgaard tidligere formand i Brændgårdsparken og Poornima med hendes 5-årige dreng Sri. Joan og Gert er på sammen måde nye i afdelingen.

Krydderurtehaven

Urtehaven med de 8 plantekasser er renset for ukrudt, tilført muld og tilplantet med friske krydderurter, som Lene og Torben forinden har hentet. Nogle af dem har stået i venteposition i væksthuset, indtil det blev varmt nok til at sætte dem ud. Der bliver suppleret med timian. Salvien har overlevet vinteren fint. Det samme har overraskende nok oreganoen også. Desuden gør ekstra meget for at holde os forsynet med purreløg, persille, løvstikke, mynte og fennikel. Vi har sløjfet jordbær.

En ny grøntsaghave

Som noget helt nyt har Børglumparken i år etableret en grøntsagshave i midterste gård. Der er nu ærter, selleri, grønkål, porrer og rækker med løg. Den er det store forventninger til.

Væksthuset med tomater og agurk

Vinen i væksthuset som den så ud sidste år

I kapillærkasserne i væksthuset er der nu kommet agurk- og tomatplanter. Efter at trækket ved det ottekantede tag er blevet lukket, tror vi, at det nok skal komme godt gang i dyrkningen, og at der kommer mange tomater og agurker. Vi har opdaget, at et af problemerne sidste år ikke kun skyldes den kraftige varme, men også den gødning, der blev brugt. Den viser sig ikke egnet til anvendelse i kapillærkasser. Vanskelig at dosere og hurtigt til at rådne. Den nye skulle kunne bruges uden problemer af den art.

Juli: Sommeren er i år gået betydeligt nemmere end 2018. Både tomater og agurker tegner godt. Enkelte sorte pletter på tomater er det blevet til. Agurkerne giver godt og bliver flittigt høstet.

Pasning med hjælp fra automatisk vanding

Ivan, Gert og Jerry har sat automatisk vanding op og derfor bliver nu alt lige fra urtehave, grøntsagshave til terrassehaven vandet regelmæssig. Vi har en begrundet forventning om at sommeren igen vil opleve tørkeperioder.

Juli: Hvad der i marts virkede begrundet viser sig i juli indtil videre at slå fejl. Sommeren er endnu ikke så varm og tør som sidste år.

Børglumparken som blomsterpark

Donation på over 1000 løg- og knoldplanter fra NETTO på Vølundsvej

23. maj: NETTO forærer Børglumparken kasser med løg- og knoldplanter til haven! De er nu plantet i et bed, som til efteråret er reserveret en tjørnehæk ved væksthuset og langs to halvmure mellem de tre gårde. Der er tale om anemoner, iris, gladiolus og rigtigt mange dalia.

I de store blomsterkrukker i øverste gård er der plantet bl.a. asters og pelegonier. Her bliver en udfordring i at holde dem vandet igennem sommeren.

Læs mere

Luk menu